– Kontraktene er av typen Norsk Standard 3425 som er tuftet på Bustadoppføringslova.
– Dokumenter gjennomgås og kvalitet sikres i kontraktsmøtet. Typisk vil det være romskjema utvendig og innvendig, leveransebeskrivelse, tegninger, situasjonsplan, med mer. Samt gjennomgås underentreprenører som tilhører Blåne og de som tilhører kunden direkte.
– Tiden er inne for å finne den eksakte plassering på av bolig/hytte på tomten, hensynta innkjøring, parkering, skjæring/fylling og høyder. Solforhold og utsikt er også forhold om må hensyntas. Dette tegnes ut av ansvarlig prosjekterende.
– Parallelt med dette er det viktig at kunde kvalitetsikrer egne underentreprenør på grunnarbeid/betong.
– Når tegning og situasjonsplan er godkjent og signert av kunde og Blåne, vil Blåne starte med arbeidet på byggesøknaden.
– Blåne er ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende på sine leveranser og sender nabovarsel med situasjonsplan, terrengsnitt og tegninger til naboer/gjenboere til eiendommen.
– Parallelt innhenter Blåne ansvarsretter og samsvarserklæringer for alle prosjekterende og utførende i prosjektet.
– Innsending av søknad om tiltak til kommune etter at frist for nabovarsel (2-3uker) er utløpt og alle signeringer er utført tilknyttet ansvarsretter er i orden.
– Behandlingstid i kommunen er normalt tre uker, jf. Plan- og Bygningsloven. Dette forutsetter komplette søknader i ett trinn, uten søknad om dispensasjon eller merknader til nabovarsel.
– Mottar tillatelse til oppføring av bolig/fritidsbolig fra kommunen.
– Blåne som ansvarlig søker sender tillatelsen med vedlegg til alle eksterne og interne aktører i tiltaket.
– Nå utarbeider Blåne detaljerte arbeidstegninger 1:50 som skal benyttes til elementproduksjon og for bruk av ulike aktører som bla. graver, betongentreprenør, rørlegger og elektriker.
– Godkjenning og signering av arbeidstegninger.
– Enkelte endringer kan forekommer og det avklares i dette møtet. Eventuelle endringer forankres i endringskontrakter mellom kunde og Blåne. Endringer kan være eksempelvis endringer i leveransen som fargevalg eller paneltype.
– Fra dette tidspunkt er det byggeleder som overtar tiltaket og er det nye kontaktpunktet for kunden.
– Noen av Blånes underentreprenører gjennomfører egne møter/gjennomgang med kunden direkte. Ofte dreier dette seg om elektriker, rørlegger, flislegger og kjøkkenleverandør.
– Nå er alt på plass og nå kan bestillinger og bygging snart starte.
– Grunnarbeider kan nå anropes av kunde så graving og fundament kan iverksettes.
– Blåne iverksetter innkjøp (panel ute-/inne, vinduer, tak, dører mm.) og sikrer planlegging og oppstart av elementproduksjon på fabrikken på Fåvang i Gudbrandsdalen.
– Når grunnmur er ferdigstilt varsles Blåne av kunde/entreprenør og snekkere planlegger oppstart av bygging på byggeplass.
– Etter dette går det løpende med bygging i samarbeid med underentreprenører.
– Byggeleder følger opp prosjektet sammen med snekkere og gjennomfører kundebefaring etter avtale. Det er nå hus/hyttedrømmen skapes!
– Byggeleder skal jobbe for god fremdrift som ivaretar alle forhold som HMS (bla. stillas, miljø), uttørkingsperioder, søknadsfrister til kommune, med mer.
– Byggetiden varierer ut fra størrelsen på prosjektet, vanlig byggetid fra oppstart på ferdig grunnmur kan være mellom 5-12mnd.
– Kunder tar over boligen/hytta ved ferdigstillelse og kan tas i bruk fra det foreligger brukstillatelse/ferdigattest.
Owning a home is a keystone of wealth… both financial affluence and emotional security.
Suze OrmanAutomated page speed optimizations for fast site performance